پنجشنبه , 24 آبان 1403
تفاوت لپ تاپ ها

لپ تاپ گیمینگ چیست؟ + تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی چیست؟

اینکه لپ تاپ گیمینگ بخرید یا معمولی، به نوع کاری که با لپ تاپ انجام می‌دهید وابسته است. ممکن است از خود بپرسید تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی در چیست؟ هر یک از این دو لپ تاپ مزایا و معایب خود را دارند. در نتیجه مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده نوع لپ تاپ، نیازهای کاربر خواهند بود.


فهرست مطالب


لپ تاپ گیمینگ چیست؟

لپ تاپ گیمینگ دسته‌ای خاص از لپ تاپ‌های هر شرکتی است که مخصوص بازی کردن تولید می‌شود، اما این گفته دقیقا چه مفهومی دارد؟ این یعنی تمرکز اصلی شرکت سازنده در ساخت لپ تاپ‌های گیمینگ اجرای بازی‌ها است و این یعنی سخت افزار این لپ تاپ‌ها اهمیت دو چندانی پیدا می‌کند.لپ تاپ‌های گیمینگ طراحی‌های متفاوتی نسبت به لپ تاپ‌های معمولی دارد و در واقع عموم این لپ تاپ‌ها ظریف ساخته نمی‌شود. در طراحی لپ تاپ‌های گیمینگ از نور پردازی RGB استفاده می‌شود که یکی از تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی است.

تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی در چیست؟

عمده‌ترین تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی را می‌توان عملکرد آن دو دانست. لپ تاپ‌های گیمینگ دستگاه‌های الکترونیکی پر قدرتی هستند که برای اهدافی با نیاز به عملکرد بالا استفاده می‌شوند؛ مانند بازی یا ویرایش ویدئو. در کاربردهایی مانند گیمینگ یا ادیت فیلم و ویدئو اجزای لپ تاپ باید در بهترین حالت خود کار کنند. لپ تاپ‌های گیمینگ به‌گونه‌ای ساخته شده‌اند که چنین فشاری را تحمل می‌کنند.

لپ تاپ گیمینگ با معمولی

لپ تاپ‌های استاندارد و نرمال بیشتر برای کارهای رسمی و اداری سازماندهی شده‌اند. این نوع لپ تاپ‌ها اغلب برای عملیاتی مانند پردازش متن، چک کردن ایمیل، ساخت پاورپوینت، برقراری تماس‌های صوتی و تصویری و .. به کار می‌روند. این کاربردها نیاز به اجزایی با عملکرد بالا ندارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ویژگی های لپ‌تاپ گیمینگ را بخوانید.

1- تفاوت لپ تاپ های گیمینگ با معمولی در ساخت

لپ تاپ های گیمینگ با معمولی تفاوت های گوناگونی دارند که شامل موارد زیادی می شود. افرادی که قصد بازی کردن با لپ تاپ خود را دارند باید لپ تاپی را انتخاب کنند که دارای کیفیت بالا تری نسبت به لپ تاپ های معمولی داشته باشد. از جمله تفاوت لپ تاپ های گیمینگ با معمولی، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
مهم ترین فرق لپ تاپ های گیمینگ با معمولی سرعت بالای لپ تاپ های گیمینگ نسبت به مدل معمولی آن می باشد. لپ تاپ های گیمینگ به دلیل وجود یک پردازنده ی قوی سرعت بالایی دارند. به همین جهت برای اجرای بازی های سنگین مناسب می باشد. cpu قوی در لپ تاپ ها همچنین می تواند برای افرادی که قصد استفاده از برنامه های سنگین را دارند نیز مناسب باشد.

2- تفاوت لپ تاپ های گیمینگ با معمولی در سخت افزار

کارت گرافیک یا GPU در واقع بخش اصلی از سخت افزار لپ تاپ محسوب میشود که وظیفه پردازش فیلم‌ها و تصاویر روی صفحه نمایش زا بر عهده دارد. GPU دستورالعمل‌ها (داده‌های مربوط به گرافیک) را از پردازنده دریافت می‌کند و آن را به اطلاعات بصری تبدیل می‌کند.کارت گرافیک موجود در لپ تاپ گیمینگ با لپ تاپ معمولی کاملا متفاوت است. در لپ تاپ گیمینگ از کارت گرافیک مخصوص و در لپ تاپ معمولی از کارت گرافیک یکپارچه به نام (iGPU) استفاده می‌شود.
کارت گرافیک یکپارچه عموما روی تراشه پردازنده جای گذاری میشود و از رم آن استفاده می‌کند. این که این دو قطعه روی یک تراشه قرار دارند سبب می‌شود تا سازندگان آن عملکرد پردازش را در اولویت بالاتری نسبت به عملکرد کارت گرافیک قرار دهند. این مسیله قدرت و میزان حافظه کارت گرافیک را کمتر خواهد کرد. کارت‌های گرافیک یکپارچه برای تماشای فیلم‌ها، ارائه‌های پاورپوینت و مشاهده آلبوم‌های عکس مناسب هستند. همچنین اکثر مهندسان در صورتی که فعالیت‌های آن‌ها سبک باشد نیز می‌توانند با خرید لپ تاپ اداری استوک که قیمت مناسبی نیز دارد به راحتی کارهای خود را انجام دهد.

لپ تاپ گیمینگ با معمولی

در مقابل لپ تاپ های گیمینگ دارای یک کارت گرافیک مخصوص به خود و جدا از CPU هستند. این موضوع سبب میشود تا هر کارت گرافیکی از حافظه مخصوص به خود به نام VRAM و یک پردازنده به خصوص به نام GPU بهره مند شود. این حافظه اختصاصی از RAM پر سرعت تر است و فقط به کارت گرافیک اختصاص دارد. این موضوع سبب می‌شود که GPU اختصاصی در مدیریت داده‌های پیچیده‌ی گرافیکی مانند بازی‌ها، مدل‌سازی سه‌بعدی و واقعیت مجازی (VR) بسیار سریع‌تر و بهتر از کارت‌های گرافیک یکپارچه باشد. پردازنده‌های گرافیکی اختصاصی Nvidia و AMD رایج‌ترین نوع در لپ تاپ‌های بازی هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سیستم مورد نیاز وارزون برای لپ تاپ را بخوانید.

بررسی و مقایسه لپ تاپ گیمینگ با معمولی از جنبه‌های مختلف

لپ تاپ گیمینگ و معمولی از نظر پردازنده، گرافیک، حافظه RAM، عمر باتری، نوع طراحی و … با یکدیگر تفاوت دارند. در زیر به تفکیک همه موارد را بررسی کرده‌ایم.

تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی از نظر طراحی

لپ تاپ گیمینگ با معمولی از نظر طراحی در موارد زیر تفاوت دارند:

  • لپ تاپ‌های تجاری و الترابوک‌ها معمولاً باریک و براق هستند. طراحی جمع و جور تری دارند و سبک‌تر هستند. همین ویژگی موجب شده قابلیت حمل راحتی داشته باشند (نسبت به لپ تاپ‌های گیمینگ).
  • لپ تاپ‌های معمولی دارای پورت‌های اصلی برای اتصال USB، هدفون، کابل‌های HDMI و … هستند. از آنجا که لپ تاپ‌های معمولی اغلب کوچکتر از لپ تاپ‌های گیمینگ هستند، جعبه باتری آنها نیز ظریف‌تر است.
  • لپ تاپ‌های گیمینگ قاب و بدنه‌ای قوی دارند و قطعات آن نیز از نظر کارایی بالاتر از لپ تاپ‌های معمولی هستند. لپ تاپ‌های Gaming اغلب با نور RGB تزئین شده‌اند.
  • لپ تاپ‌های گیمینگ پورت‌های بیشتری برای اتصال لوازم جانبی بازی دارند.

تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی از نظر پردازنده

با نگاه کردن به پردازنده متوجه می‌شویم که یک لپ تاپ برای کارهای سنگین طراحی شده یا کارهای روتین و سبک. در نگاه اول ممکن است پردازنده هر دو لپ تاپ یکسان به نظر برسند، اما عملکرد و ساختار داخلی آنها متفاوت است.

اسامی و پسوندهای CPU‌ها تفاوت آنها را تا حدی مشخص می‌سازد. به عنوان مثال اینتل پردازنده‌های لپ تاپ‌های معمولی خود را با پسوندهای زیر معرفی می‌کند:

  • G- Graphics
  • Y- Extremely Low Power
  • U- Ultra-Low Power
  • T- Power Optimized Lifestyle

پردازنده‌هایی که در لپ تاپ‌های معمولی و الترابوک‌ها استفاده می‌شوند، به دلیل قدرت کم نمی‌توانند سرعت کلاک بالایی داشته باشند.در مقابل اینتل پردازنده‌های استفاده شده در لپ تاپ‌های گیمینگ خود را با اسامی زیر معرفی می‌کند:

  • K- Unlocked
  • H- High Performance
  • HQ- High-Performance Quad Core
  • HK- High Performance and unlocked

مثلا پردازنده با پسوند K-Unlocked می‌تواند بسته به نیاز سرعت کلاک متفاوتی تولید کنند. به طور معمول پردازنده‌های لپ تاپ‌گیمینگ هسته‌های بیشتری دارند که سرعت کلاک بالا و عملکرد بالا را تسهیل می‌کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله گرمای بیش از حد لپ تاپ را بخوانید.

حافظه RAM

لپ تاپ‌های معمولی بین 4 تا 8 گیگابایت حافظه RAM دارند. از آنجا که این لپ تاپ‌ها بیشتر برای کارهای سبک مانند پردازش متن استفاده می‌شوند، به بیش از 8GB حافظه رم نیازی ندارند. این در حالی است که  8GB  رم  در لپ تاپ‌های گیمینگ سطح ابتدایی استفاده می‌شود. بسیاری از گیمرها برای تجربه بازی بدون تأخیر از 8 تا 16 گیگابایت حافظه رم استفاده می‌کنند.برخی لپ تاپ‌های گیمینگ گران قیمت از رم ویدئویی (معروف به VRAM) نیز استفاده می‌کنند که به طور ویژه برای اجرای بی عیب نمایشگرهای گرافیکی ساخته شده است.

سایز صفحه نمایش و نرخ تازه‌سازی

لپ تاپ‌های گیمینگ به جهت سهولت تجربه بازی برای گیمرها معمولاً اندازه صفحه بزرگتری دارند. نرخ تازه‌سازی صفحه نمایش در این لپ تاپ‌ها به طرز قابل توجهی از لپ تاپ‌های معمولی بالاتر است (لپ تاپ‌های معمولی نرخ رفرش بین 60 تا 120 هرتز دارند، در حالی که این عدد در لپ تاپ‌های گیمینگ تا 300 هرتز نیز می‌رسد).

کارت گرافیک

کارت گرافیک یا GPU مسئول ارائه داده‌های گرافیکی است. این قطعه اطلاعات را از CPU استخراج می‌کند و آنها را به داده‌های بصری تبدیل می‌کند که روی کامپیوتر ظاهر می‌شوند. کارت گرافیک در لپ تاپ معمولی در CPU تعبیه شده است و از همان رم CPU استفاده می‌کند. در نتیجه قدرت و کارایی چندانی ندارد.

لپ تاپ گیمینگ با معمولی

چنین کارت‌های گرافیکی تنها قادر به تسهیل وظایف سبک هستند. در مقابل لپ تاپ‌های گیمینگ کارت گرافیک اختصاصی دارند که به عنوان واحد پردازش گرافیکی شناخته می‌شوند. پردازنده‌ها در لپ تاپ‌گیمینگ از VRAM جداگانه استفاده می‌کنند؛ بنابراین بسیار قدرتمندتر و سریع‌تر از کارت گرافیک یکپارچه لپ تاپ‌های معمولی هستند.

سیستم خنک‌کننده

لپ تاپ‌های گیمینگ دارای فن‌های چندگانه هستند که گرمای تولید شده توسط اجزای مختلف لپ تاپ را جبران می‌کند. لپ تاپ‌های معمولی چنین سیستم پیشرفته‌ای برای خنک کردن ندارند. آنها اغلب از یک فن استفاده می‌کنند.

کیبورد

لپ تاپ‌های گیمینگ دارای صفحه کلیدهای مقاومی هستند که قدرت تحمل فشار وارده بر آنها در حین بازی را دارند. در مقابل کلیدهای لپ تاپ معمولی اغلب ظریفتر هستند و باید تنها برای کارهای سبک مانند تایپ کردن به کار گرفته شوند.

سیستم صوتی

لپ تاپ‌های گیمینگ سیستم صوتی با صدای بلندتر و با کیفیت تر دارند تا حال و هوای بازی را بیشتر کند. در مقابل لپ تاپ‌های استاندارد از اسپیکرهای معمولی استفاده می‌کنند.

مزایا و معایب لپ تاپ گیمینگ چیست؟

در ادامه مزایا و معایب لپ تاپ گیمینگ را بررسی کرده‌ایم.

مزایای لپ تاپ گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ معمولی

از مزایای خرید لپ تاپ گیمینگ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام بازی در سفر و در مکان‌های مختلف
  • طراحی زیباتر
  • عدم محدودیت در انجام اکثر بازی‌ها (بر خلاف لپ تاپ‌های معمولی که تنها بازی‌های سطح پایین را ساپورت می‌کنند)
  • بهره‌مندی از سخت‌افزار قدرتمندتر و کارایی بالاتر

معایب لپ تاپ گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ معمولی

لپ تاپ گیمینگ ممکن است از نظر برخی موارد محدود کننده باشد، از جمله:

  • گران بودن
  • عمر باتری نسبتاً ضعیف (متوسط 6 ساعت)
  • ایجاد گرما و سر و صدای بیش از حد

سخن پایانی

شما در این مقاله با لپ تاپ گیمینگ آشنا شدید. همچنین از تفاوت های آن با لپ تاپ معمولی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

تفاوت اصلی لپ تاپ گیمینگ و لپ تاپ معمولی چیست؟

تفوات اصلی لپ تاپ گیمینگ و لپ تاپ معمولی در مکانیسم خنک‌کننده، صفحه و طراحی کلی دستگاه است. لپ‌تپا‌های گیمینگ فن خنک‌کننده دوگانه‌، صفحه‌کلید داخلی که معمولا نور پس‌زمینه دارد و طراحی خشنی دارند. این موارد در یک لپ‌تاپ معمولی به ندرت یافت می‌شود.

چه کسانی از لپ تاپ گیمینگ استفاده می‌کنند؟

گیمرهای حرفه‌ای؛ طراحان و تدوین‌گران صدا؛ نوازندگان و سازندگان موسیقی؛ انیماتورها؛ طراحان دیجیتال؛ تدوین‌گران فیلم؛ برنامه‌نویسان؛ کارافرینان؛ فعالان حوزه دیجیتال و تمام کسانی که نمی‌خواهند لپ‌تاپ خود را هرچند وقت یکبار عوض کنند، از لپ‌تاپ گیمینگ استفاده می‌کنند.

Check Also

بهترین لپ تاپ گیمینگ با کارت گرافیک RTX

بهترین لپ تاپ گیمینگ با کارت گرافیک RTX برای اجرای روان جدیدترین بازی‌ها

انتخاب یک لپ‌تاپ گیمینگ قدرتمند با کارت گرافیک RTX برای تجربه بازی‌های روزآمد و لذت‌بخش …

دیدگاهتان را بنویسید