برای اینکه بتوانیم با کامپیوترها و لپتاپها کار کنیم، به سیستمعامل نیاز داریم. این نرمافزار نوعی رابط بین سختافزار و سایر برنامهها است که امکان استفاده از سیستمهای کامپیوتری را برای ما فراهم میکند. به همین دلیل آشنایی با آنها ضرورت دارد.
سیستمهای عامل وظایف مختلفی دریک کامپیوتر بر عهده دارند که از آنها باید به مدیریت پردازنده و حافظه اشاره کرد. با گسترش استفاده از کامپیوتر و لپتاپ، انواع مختلفی از سیستمعامل بهوجود آمد که برای کار با لپتاپ به نصب آنها نیاز داریم. در ادامه بهمعرفی انواع این نرمافزارها میپردازیم. برای آگاهی از این موارد تا انتهای متن با ما همراه باشید.
معرفی سیستم عامل های قابل نصب روی لپ تاپ
امروز لپتاپها به یکی از اساسیترین تجهیزات دیجیتالی مورد استفاده ما تبدیل شدهاند. برای اینکه بتوانیم از این کالا بهخوبی استفاده کنیم، لازم است یک سیستمعامل مناسب روی آن نصب کنیم. اما کدام سیستمعامل برای لپتاپ مناسبتر است؟
در واقع شما باید پیشاز خرید لپ تاپ با قیمت مناسب از برندهای معتبری مانند لنوو، دل یا سایر برندهای موجود در بازار ابتدا نیاز خود را مشخص کنید و بدانید که قرار است چه برنامههایی روی آن نصب شود. سپس با توجه به کاربردی که از این محصول انتظار دارید، میتوانید بهترین سیستمعامل را روی آن نصب کنید.
بهطور کلی سیستمعاملها در مدلهای مختلف وجود دارند که برخی از آنها مانند ویندوز توسط شرکتی معتبر عرضه شدهاند. برخی از این نرمافزارها نیز توسط برنامهنویسهای حرفهای به بازار ارائه میشوند. در ادامه با رایجترین سیستمهای عاملهایی که قابلیت نصب روی لپتاپ دارند آشنا میشویم.
سیستم عامل ویندوز مایکروسافت
شرکت مایکروسافت در سال 1985 اقدام به عرضه سیستمعامل ویندوز کرد. این نرمافزار کاربردی بهدلیل ویژگیهای منحصربهفرد و قابلیت نصب روی انواع کامپیوتر، همواره در بین کاربران محبوبیت دارد.
سیستمعامل ویندوز به کاربران این امکان را میدهد تا هر برنامهای را بهراحتی روی لپتاپ خود نصب و از آن استفاده کنند. این موضوع را میتوان یکی از اصلیترین دلایل محبوبیت سیستمعامل ویندوز دانست، بهگونهای که هرساله بر تعداد علاقهمندان به این نرمافزار افزوده میشود.
با توجه به اینکه شرکت مایکروسافت این سیستمعامل را بهصورت انحصاری و تنها برای چند مدل لپتاپ خاص عرضه نکرد، شرکتهای تولید قطعات سختافزاری توانستند سازگاریهای لازم را بین قطعات و ویندوز بهوجود بیاورند.
این ویژگی باعث شد کاربران بتوانند بهراحتی ویندوز را شخصیسازی کنند. این قابلیت برای افرادی که تمایل به انجام کارهای گرافیکی دارند، بسیار مناسب است. البته باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که احتمال نصب بدافزارها نیز وجود دارد.
سیستمعامل ویندوز شاید امنیت پایینتری نسبت به سایر سیستمعاملهای مطرح مانند مک داشته باشد، اما کار با آن بسیار آسان است و افراد از مبتدی تا حرفهای میتوانند از آن استفاده کنند. همچنین هزینه خرید این نرمافزار کمتر از دیگر مدلها است.
سیستم عامل لینوکس برای نصب روی لپ تاپ
یکی از بهترین سیستمعاملهایی که برنامهنویسان و طراحان شبکه از آن استفاده میکنند، لینوکس است. این نرمافزار توسط هیچ شرکت یا برند خاصی عرضه نشده و برنامهنویسان حرفهای آن را تولید کردهاند.
لینوکس بهصورت اوپن سورس یا متنباز عرضه شد و افراد با کمک کدهای این نرمافزار میتوانند سیسستمعاملها یا نرمافزارهای جدیدی نیز تولید کنند. لینوکس پرسرعت و البته رایگان است و میتوان آن را بهراحتی روی لپتاپهای مختلف نصب کرد.
سیستم عامل مک شرکت اپل
این سیستمعامل بهصورت انحصاری و تنها برای نصب روی محصولات اپل طراحی شده است. شرکت اپل برای اینکه محصولات خود را منحصربهفرد عرضه کند، همواره برای آنها سیستمعامل بهخصوصی در نظر میگیرد.
سیستمعامل مک برای کارهای تخصصی گزینه خوبی بهشمار میآید و امنیت بالایی نیز دارد، اما قیمت آن زیاد است. ضمن اینکه این سیستمعامل را نمیتوانید روی هر لپتاپی نصب کنید.
سیستم عامل Ubuntuبرای نصب روی لپ تاپ
سیستمعامل Ubuntu را بر پایه لینوکس طراحی و عرضه کردهاند. افرادی که بهدنبال سیستمعاملی برای استفاده خانگی یا استفاده در مدارس و موسسات هستند، میتوانند از این نرمافزار روی لپتاپ استفاده کنند.
از جذابیتهای سیستمعامل Ubuntu باید به امکان دانلود رایگان و کار آسان با آن اشاره کرد. قابلیتهایی مانند Firewall و بههمراه داشتن نرمافزار ضدویروس از مزایای این سیستمعامل بهشمار میآید.
سیستم عامل Fedoraبرای نصب روی لپ تاپ
این سیستمعامل نیز توسط برنامهنویسان طراحی شده و مبتنی بر لینوکس است. قدرت بالا، قابلیت اطمینان و محیط کاربری ساده از ویژگیهای مهم سیستمعامل Fedora بهشمار میآیند.
از کاربرانی که میتوانند این سیستمعامل را روی لپتاپ خود نصب کنند، باید به دانشجویان، متخصصان شاغل در محیطهای شرکتی و کاربرانی که میخواهند سرگرمی خاصی را دنبال کنند اشاره کرد.
سیستم عاملSolaris
اگر بهدنبال سیستمعاملی رایگان و پرقدرت هستید، Solaris گزینه خوبی برای نصب روی لپتاپ است. این سیستمعامل مبتنی بر یونیکس است و از اواسط دهه 90 میلادی، آن را راهاندازی کردهاند.
سیستمعامل Solaris یکی از پیشرفتهترین نرمافزارها است که امکانات متنوعی مانند مدیریت فرآیند و حقوق کاربران را برای افراد فراهم میکند. ضمن اینکه این سیستمعامل ایمنی بالایی دارد و به همین دلیل افراد زیادی در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. نرمافزار Solarisبهصورت رایگان عرضه میشود.
جمعبندی
لپتاپها از کاربردیترین لوازم دیجیتالی بهحساب میآیند که برای کار با آنها به یک سیستمعامل قدرتمند نیاز داریم. این نرمافزار مانند رابط بین برنامهها و سختافزار عمل میکند، پس باید در انتخاب آن دقت داشته باشیم.
از رایجترین سیستمعاملهای قابل نصب روی لپتاپ باید به ویندوز، مک، لینوکس، Ubuntu، Solaris و Fedora اشاره کرد. هرکدام از این نرمافزارها قابلیتها و ویژگیهای به خصوصی دارند، پس شما باید با درنظرگرفتن نیاز خود، بهترین گزینه را نصب کنید.
سوالات متداول
کدام سیستمعامل برای نصب روی لپتاپ بهترین گزینه است؟
امروز سیستمعاملهای مختلفی در بازار وجود دارد که انتخاب هرکدام به نحوه استفاده شما از لپتاپ برمیگردد. البته با توجه به میزان نصب انواع سیستمعامل باید گفت معمولا ویندوز بهعنوان بهترین گزینه شناخته میشود.
کدام سیستمعامل عملکرد سریعتری دارد؟
اگر بهدنبال سیستمعامل سریعی هستید که نیازی به پردازنده خیلی قوی نداشته باشد، لینوکس بهترین گزینه است. این سیستمعامل با سرعت و عملکرد بهینه توسط کاربران بسیاری مورد استفاده قرار میگیرد.
عملکرد کدام سیستمعامل بهتر است؟
سیستمعامل مک قابل اعتماد و دارای ویژگیهای مختلفی بوده و این موضوع مک را به یکی از بهترین گزینهها ازنظر عملکرد تبدیل کرده است. البته نمیتوان از قدرت بالای ویندوز چشمپوشی کرد. پس باید با توجه به انتظاری که از لپتاپ دارید، سیستمعامل مورد نیاز خود را انتخاب کنید.