اگر دانشجوی رشته مهندسی هستید، باید به خاطر داشته باشید که امکانات همهی لپتاپ ها برابر نیستند! لپ تاپ های مناسب مهندسی، لپتاپ هایی هستند که برای انجام کارهای مهندسی (بعضا طراحی یا محاسبات سنگین) و کارهای تخصصی مورد استفاده قرار میگیرند. معمولا این لپ تاپ ها سخت افزاری قدرتمند و شبیه به لپ تاپ گیمینگ دارند تا از عهدهی اجرای نرم افزارهای مختلف مهندسی و… بربیایند. لپ تاپ مهندسی مناسب انجام کارهایی مانند نقشه کشی، رندرگیری معماری، طراحی و اجرای دستگاه های مربوط به مهندسی شیمی و اجرای نرم افزارهایی مانند اتوکد، ASPEN HYSYS، SolidWorks و … است. در این مطلب قصد داریم به بررسی لپتاپهای مناسب مهندسی بپردازیم.
فهرست مطالب
- لپتاپ مهندسی چیست؟
- آیا واقعا کمپانی ها لپ تاپ مهندسی تولید میکنند؟
- ویژگی لپتاپ های مهندسی چیست؟
- آیا کارت گرافیک در لپتاپ مهندسی مهم است؟
- بهترین لپ تاپ مهندسی کدام است؟
- چگونه یک لپتاپ مهندسی مناسب انتخاب کنیم؟
- سخن پایانی
لپتاپ مهندسی چیست؟
عناوینی همانند لپ تاپ مهندسی و لپ تاپ دانشجویی عبارت هایی هستند که بر اساس نیاز مردم بر دسته ای از لپ تاپ ها گذاشته میشود. هنگامی که از لپ تاپ مهندسی صحبت میکنیم منظور بهترین لپ تاپ ها برای مهندسین یک رشته خاص نیست؛ بلکه ما به لپ تاپ هایی که وزن سبکی دارند، قدرت پردازشی مناسبی دارند و ظاهر شیک و مهندسی دارند لپ تاپ مهندسی میگوییم.
کمی بیشتر به این مشخصات دقت کنیم متوجه میشویم که این مشخصات ذکر شده، ویژگی الترابوک ها نیز هست! بنابراین میتوان گفت که لپ تاپ های مهندسی در اصل دسته بندی الترابوک ها و لپ تاپ هایی است که لپ تاپ خانگی یا گیمینگ محسوب نمیشوند.
آیا واقعا کمپانی ها لپ تاپ مهندسی تولید میکنند؟
اگر شما معادل لپ تاپ مهندسی یا همان “Engineer Laptop” را در اینترنت جستجو کنید، با سایت هایی مواجه میشوید که در حال ارائه لپ تاپ هایی برای مهندسین هستند. در اصل هیچ کمپانی لپ تاپی تحت عنوان یک لپ تاپ مهندسی تولید نمیکند. آنچه که شما در دسته بندی بالا میبینید در اصل الترابوک ها و نوت بوک هایی هستند که متناسب با نیاز های مهندسین ساخته و به بازار عرضه میشوند.
ویژگی لپتاپ های مهندسی چیست؟
ابتدا بیایید کمی به ویژگی های یک اُلترابوک یا لپ تاپ مهندسی توجه کنیم. یک لپ تاپ مهندسی از وزن کمی برخوردار است تا بتوان آن را به راحتی حمل کرد، از قدرت پردازشی مناسبی برخوردار است، به شکلی که از پردازنده و کارت گرافیک های ضعیف استفاده نمیکند، صفحه نمایش با کیفیتی دارد و از امکانات خاصی برخوردار است.
یکی از امکانات بسیار خوبی که لپ تاپ های مهندسی از آن برخوردارند، صفحه نمایش هایی با قابلیت چرخش 360 درجه هستند. این قابلیت به شما این امکان را میدهد که بتوانید در هر حالتی صفحه نمایش خود را قرار بدهید و هیچ مشکلی از بابت زاویه صفحه نمایش لپ تاپ نداشته باشید.
در ادامه تعدادی از ویژگی های دیگری که باید یک لپ تاپ مهندسی از آن برخوردار باشد را برای شما یک به یک شرح داده ایم که خواندن آنها را به شما توصیه میکنیم. چند ویژگی مشترک در میان لپ تاپ های مهندسی:
پردازنده و CPU مناسب
آیا شما دوست دارید که یک در برنامه های مختلف همانند Matlab (برنامه ای برای محاسبات سیالات در رشته ریاضی) یا Maya (برنامه ای برای طراحی پلان 3D) یا هر برنامه دیگر مهندسی لپ تاپ شما هیچ هنگی نکند و تا پایان کار های شما بدون هنگ و لگ لپ تاپ مهندسیتان با قدرت ادامه دهد؟ این عامل به پردازنده لپ تاپ شما بسیار بستگی دارد.
در ابتدا به شما پیشنهاد میکنیم که از بنچمارک CPU دیدن کنید تا رده بندی پردازنده های لپ تاپ و نحوه محاسبه قدرت آنها مطلع شوید. پردازنده هایی که با پسوند H عرضه میشوند به معنای High Processor یا پردازش بالا هستند و از قدرت بیشتری نسبت به دیگر پردازنده ها برخوردارند.
تعداد هسته CPU، نسل خود CPU، فرکانس کاری، حافظه کش، توان مصرفی و…. از عوامل مهم در قدرت پردازنده و در نهایت قدرت لپ تاپ مهندسی شما هستند.
در اکثر لپ تاپ های مهندسی نیازی به کارت گرافیک قدرتمند وجود ندارد با این حال کارت گرافیک هایی همانند MX450 یا VEGA 10 در الترابوک ها و لپ تاپ های مهندسی یافت میشود. اگر که کارت گرافیک نیز برای شما است، دیگر باید به لپ تاپ های گیمینگ فکر کنید. لپ تاپ هایی که کارت گرافیک های قدرتمند از سری های RTX و GTX دارند.
حافظه پر سرعت SSD
اگر بی حوصله هستید و یا عادت دارید که کار ها را هر چه سریع تر جلو ببرید حافظه های SSD دقیقا برای شما طراحی شده اند! این حافظه ها برعکس هارد دیسک های قدیمی از سرعت فوقالعاده بیشتری برخوردارند. فناوری و ساختار آنها نیز کاملا با هارد دیسک ها که بر روی یک دیسک عملیات خواندن و نوشتن را انجام میدادند متفاوت است.
به شما توصیه میکنیم یک لپ تاپ با حداقل 128 یا 256 گیگابایت حافظه SSD پر قدرت از نوع NVME تهیه کنید. حافظه های SSD از نوع NVME در طی چندین نسل عرضه شده اند که هر نسل جدید تر از سرعت بیشتری برخوردار است. اگر شما در طی رندر گیری از برنامه ای گرافیکی همانند Adobe After Effects از کارت گرافیک قدرتمندی بهرهمند باشید اما خروجی خود را بر روی یک هارد HDD بگیرید کاملا متوجه سرعت پایینتر رندر گیری نسبت به رندر گرفتن بر روی حافظه SSD میشوید.
سبک و قابل حمل بودن (وزن کم)
بیایید همه با هم این سناریو را فرض کنیم. شما یک لپ تاپ را بدون توجه به وزن خریداری کرده اید. لپ تاپ 2.8 کیلوگرم وزن دارد. به همراه شارژر لپ تاپتان که 700 گرم است لپ تاپ و شارژرش و چند کتاب درسیتان را در کیفی میگذارید و به سوی دانشگاه میروید. 4 کیلوگرم وزن وسایلی است که در کوله شما قرار دارد.
حمل کردن این وزن در طولانی مدت شما را به شدت اذیت میکند. سعی کنید لپ تاپ ها یا الترابوک هایی را تهیه کنید که وزن آنها زیر 2 کیلوگرم باشد. امروزه شما حتی میتوانید لپ تاپ های گیمینگی همانند Asus ROG Zephyrus G14 را با وزن 1.8 کیلوگرم تهیه کنید!
باتری با ظرفیت
بحث باتری و شارژدهی چه در لپتاپ مهندسی و چه در هر نوع دستگاه دیگری مهم است. شارژر و آداپتور لپ تاپ نیز مهم است. امروزه بسته به سختافزار لپ تاپ از شارژر ها و آداپتور های مختلفی برای شارژ کردن لپ تاپ استفاده میشود. همچنین برای افزایش رضایت کاربران شرکت ها فناوری های مختلفی همانند Rapid Charge را برای شارژ سریع تر لپ تاپ ها عرضه کرده اند
صفحه نمایش با کیفیت
در سال 2022 به هیچ وجه حتی به صفحه نمایش 720p فکر هم نکنید. امروزه شما باید لپ تاپی با رزولوشن صفحه نمایش 1080p یا بیشتر تهیه کنید. به این نکته توجه کنید که فناوری 4K روز به روز در دنیا رشد کرده و امروزه اکثر یوتیوبر های معروف ویدیو های خودشان را با رزولوشن 4K نیز عرضه میکنند.
جدا از رزولوشن صفحه نمایش، اگر شما لپتاپ مهندسی بخرید که از نرخ رفرش بالاتر از 60 هرتز برخوردار باشد شاید بتوانید در بسیاری از نرمافزار ها از آن استفاده از موثر تر کنید.
نمونه استفاده هر چه بیشتر از نرخ رفرش صفحه نمایش 120Hz یا 144Hz را میتوان در بازی سازی دید. بله اکثر مردم هنگامی که اسمی از نرخ رفرش صفحه نمایش یا نرخ فریم به میان میآید به یاد بازی ها میافتند اما اگر شما خودتان در رشته بازی سازی یا گرافیک تحصیل کنید قطعا با نرخ رفرش و نرخ فریم آشنایی دارید. کاربرد صفحه نمایش با نرخ رفرش بیشتر در همین موارد و همینطور در بازی ها است. بلاخره اگر که شما اهل بازی کردن هم باشید صفحه نمایش با این نرخ فریم به کار شما میآید.
آیا کارت گرافیک در لپتاپ مهندسی مهم است؟
بله به طور کلی کارت گرافیک بعد از CPU از مهم ترین قطعات لپ تاپ محسوب میشود. در بسیاری از لپ تاپ های مهندسی به دلیل کم نگه داشتن وزن و زیبا نگه داشتن ظاهر دستگاه، از کارت گرافیک های مجتمع یا همان کارت گرافیک های On Board استفاده میشود. این مدل کارت گرافیک ها در اصل به صورت قطعه فیزیکی وجود ندارند و در قلب CPU کارت گرافیک جای گرفته است.
مطمئناً هنگامی که لپتاپ مهندسی شما یک کارت گرافیک همانند Nvidia GeForce MX450 داشته باشد بسیار بهتر از زمانی است که لپ تاپ شما یک کارت گرافیک مجتمع ضعیف در یک پردازنده Core i3 داشته باشد. اگر که شما با نرم افزار های گرافیکی نیز سر و کار داشته باشید هم که دیگر این موضوع بسیار بسیار بیشتر احساس میشود.
بهترین لپ تاپ مهندسی کدام است؟
در میان مدل های مختلفی که از لپتاپ های روز دنیا در بازار لپ تاپ ایران وجود دارد میتوان سری های مختلفی را دید. همه نوت بوک ها نمی توانند بهترین لپ تاپ برای دانشجویان مهندسی باشند. از این گذشته، برنامههایی که دانشجویان مهندسی از آنها استفاده میکنند مانند CAD و CAM از نظر گرافیکی فشرده هستند و به یک لپتاپ توانمند با قدرت کافی برای انجام وظایف محاسباتی نیاز دارند.
البته، آن لپتاپ نیز باید در کانفیگی با قیمت مناسب عرضه شود که آن را در بودجه یک دانشجو قرار دهد.
سری لپتاپ های ایسوس:
برند ایسوس در ایران تعداد بسیاری لپ تاپ دارد و لپ تاپ های ایسوس از سهم بسیار خوبی در بازار برخوردارند. سری لپ تاپ های Zenbook و Vivobook ایسوس از بهترین لپ تاپ های مهندسی حال حاضر در دنیا هستند. اگر قصد خرید لپ تاپ ایسوس را دارید و میخواهید که لپ تاپ شما از کلاس لپ تاپ های مهندسی باشد ادامه توضیحات را بخوانید.
فرضا یکی از معروف ترین سری های Zenbook ایسوس یعنی Zenbook Flip 15 OLED (UX564) از مشخصات بسیار خوبی برخوردار است که هنگام استفاده به شما حس یک لپ تاپ مهندسی واقعی را میدهد. این مشخصات را میتوانید دز تصویر زیر ببینید.
چگونه یک لپتاپ مهندسی مناسب انتخاب کنیم؟
با توجه به تفاسیر بالا، هنگام انتخاب بهترین لپ تاپ برای یک دانشجوی مهندسی یا یک مهندس، باید چندین فاکتور را در نظر گرفت.یک لپتاپ عالی برای مهندسان باید برنامههای پرقدرت را همزمان با بسیاری از پنجرههای برنامه باز اجرا کند. به عناون مثال، یک پنجره CAD که یک سرویس نقشهبرداری بزرگ است و یک برگه بزرگ اکسل.
از آنجایی که احتمالاً از برنامه های پیچیده ای مانند اتوکد، متلب و سالیدورکس استفاده می کنید، برای اجرای روان و موثر آنها به یک لپ تاپ قدرتمند نیاز دارید. هنگام استفاده از برنامههایی مانند بهترین نرمافزار طراحی گرافیکی و بهترین نرمافزار مدلسازی سه بعدی، میتواند از نظر گرافیکی فشرده باشد. بهتر است از لپ تاپ های گیمینگ استفاده شود زیرا لپ تاپ های گیمینگ قدرت پردازش گرافیکی بالایی برخوردار هستند.
به همین دلیل و برای گردش کار بدون وقفه، به دنبال لپتاپهایی باشید که دارای بهترین کارتهای گرافیک، بهترین پردازندهها و بهترین رم هستند. ما یک لپتاپ با آخرین تراشههای Core i5 یا Core i7 اینتل به عنوان حداقل، 1 ترابایت حافظه SSD و 16 گیگابایت رم توصیه میکنیم ؛ اگرچه 32 گیگابایت حتی بهتر است.
نمایشگر شفاف با حداقل وضوح 1080p توصیه می شود. اگرچه اندازه یک اولویت است، مگر اینکه به اطلاعات بیشتری روی صفحه نمایش نیاز داشته باشید.
قابل حمل بودن و استحکام ویژگی های کلیدی لپ تاپ های مهندسی هستند . شما باید بتوانید لپ تاپ خود را در تمام طول روز و هر جا که نیاز به کار دارید حمل کنید. به عنوان بخشی از این، عمر باتری هر لپ تاپ را بررسی کنید. باتری تمام روز به این معنی است که شما مجبور نیستید همه جا شارژر را با خود حمل کنید. اما اگر قرار است از کارهای سنگین خود در یک مکان انجام دهید، ظرفیت باتری کمتر نیز قابل قبول خواهد بود چرا که باید با شارژر لپ تاپ کار کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با لپتاپ مهندسی آشنا شدید. همچنین از ویژگی های لپ تاپ مهندسی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.